voorbehoedsmiddelen

De condoom
Een condoom is een elastisch hoesje dat over de penis in erectie wordt geschoven. Als de man klaarkomt wordt het sperma in het uiteinde van het condoom opgevangen, hierdoor kan je het condoom één keer gebruiken. De voordelen van een condoom zijn dat als er geslachtsziektes aanwezig zijn, deze niet overgedragen kunnen worden en de betrouwbaarheid redelijk hoog is. Voor vrouwen is er ook een condoom, dat is een zakje dat in de vagina wordt ingebracht en dezelfde voordelen heeft als het mannencondoom. De condoom beschermt dus tegen zwangerschap en geslachtsziektes.


Het spiraaltje
Het spiraaltje is een soort buigzaam plastic ankertje in een T-vorm.

Je hebt twee soorten spiraaltjes; het koperspiraaltje en hormoonspiraaltje.
Wanneer je geen hormonen mag/wilt kun je het koperspiraaltje gebruiken, deze heeft namelijk geen hormonen. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen inactief worden. Het hormoonspiraaltje bevat het hormoon progestageen en geeft dit af aan je baarmoederwand.

Voor het plaatsen van het spiraaltje moet je arts/verloskundige eerst inwendig gynaecologisch onderzoek doen om de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen. Deze arts of verloskundige zal het spiraaltje ook inbrengen, dit zal even duren. Eerst moeten de vagina en baarmoederwand worden gedesinfecteerd, daarna wordt er met een aanhaaktang de baarmoeder zo veel en goed mogelijk gestrekt, nu wordt het spiraaltje ingebracht. Dit alles kan veel pijn doen dus in overleg kunnen er pijnstillers of verdovingen worden toegediend. Het voordeel is dat je pas na 3-5 jaar het spiraaltje moet vervangen. Het houdt dus een zwangerschap tegen, maar beschermt je niet tegen geslachtsziektes.


De anticonceptiepleister
De werkzame stoffen in de pleister zijn norelgestromin (0,203 mg per dag) en ethinylestradiol (00,0339 mg per dag) .
De anticonceptiepleister is Nederland te verkrijgen onder de naam Evra, dit is voor vrouwen die bijv de pil vergeten te slikken of het niet willen, maar de menstruatie wel willen controleren. Je gebruikt de pleister 3 weken achter elkaar en daarna neem je een pauze van max 7 dagen. Na een week vervang je de pleister, het is belangrijk dat dit dezelfde dag is waarop je de vorige hebt opgeplakt. Je kan er ook voor kiezen om je menstruatie over te slaan, dit doe je door geen pauze te houden, of je kan de menstruatie uitstellen of verschuiven. Als je de pleister opplakt kan dit op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid op je buik, billen, romp of bovenarm, maar niet op je borsten. Je pleister moet stevig aangedrukt worden tot de randen hechten. Dit om te voorkomen dat het loslaat. Om huidirritatie te vermijden kun je het best de pleister elke week op een andere plek plakken. De pleister is bestand tegen water, maar rondom de pleister mogen geen crème, lotion, make-up, poeder of olie gebruikt worden, daardoor zou je pleister los kunnen raken. Ook mag de pleister niet extra worden vastgeplakt, als de pleister toch gedeeltelijk/helemaal loslaat moet je binnen 24 uur de pleister vervangen. Het wordt aangeraden om elke dag te checken of je pleister nog goed vastzit.
Een nadeel van de pleister is dat deze een combinatiemethode is, dat betekend dat er een hoger risico is om trombose te krijgen. Het kan zijn dat de anticonceptiepleister bijwerkingen veroorzaakt, hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen weergegeven;

zeer vaak (meer dan 10% van de gebruikers).
zenuwstelsel hoofdpijn
maag en darmen misselijkheid
borsten en geslachtsorganen gevoelige borsten
vaak (tussen de 1% en 10% van de gebruikers)
Infecties vaginale gistinfectie, soms candida genoemd, vochtafscheiding uit de vagina
Spijsvertering gewichtstoename
Psychische stoornissen stemmingsproblemen (neerslachtigheid, stemmingswisselingen, angst, etc.)
Zenuwstelsel duizeligheid, migraine
Maag en darmen maagpijn of opgezwollen gevoel, braken of diarree.
Huid puistjes (acne), jeukende huid, roodheid, irritatie
Skelet en spieren spiertrekkingen
Borsten en geslachtsorganen pijn, vergrotingen of bobbeltjes in de borst, menstruatiepijn
Algemene aandoeningen vermoeidheid of zich niet lekker voelen.

De pil

Je moet de pil dagelijks slikken, na 21 dagen kan je een pauze nemen of er voor kiezen de pil door te blijven slikken, als je de pil blijft doorslikken wordt je niet ongesteld.
Je hebt verschillende soorten pillen; de pil met progesteron en de combinatiepil (bestaat uit progesteron en oestrogeen). Progesteron zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt en het oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. De combinatiepil zorgt ervoor dat de hormonen FISH (FollikelStimulerendHormoon) en LH (Luteïniserend Hormoon) niet aangemaakt kunnen worden. Hierdoor kunnen de eitjes van de vrouw niet rijpen en dus ook niet in de baarmoeder komen. Zonder eitjes kan er geen bevruchting plaats vinden en daarom is de vrouw nu niet vruchtbaar.

Bij combinatiepillen kan er een onderscheid gemaakt worden verschillende fase pillen, om te kijken welke je krijgt moet je overleggen met je arts. De samenstellingen van de fases heeft te maken met de hormonensamenstelling. Bij de één fase pillen is de hormonale samenstelling iedere week gelijk. De drie fasen pillen zijn iedere week verschillend van samenstelling, en bij de vier fasen pillen verandert de hormonale samenstelling zelfs 4 keer.
De pil wordt bij veel roken of problemen met het bloedvatstelsel afgeraden. Anders kan trombose optreden en voor vrouwen die niet dagelijks de pil willen/kunnen innemen heb je een prikpil deze zorgt er dan voor dat je een langere tijd onvruchtbaar bent.

De voordelen van de pil zijn dat het bijna 100% betrouwbaar is en de kans op osteoporose (op latere leeftijd) kan verkleinen, osteoporose is dat botten breekbaar en broos worden.
De nadelen zijn echter wel dat er kans is op bijwerkingen zoals misselijkheid, onderhuidse vetafzetting en spanning in de borsten. De pil beschermt dus tegen zwangerschap, maar niet tegen geslachtsziektes.

 

Handige linkjes

Maak jouw eigen website met JouwWeb